Referans monitörler; sesi son derece doğru ve şeffaf bir şekilde aktaran, hem evlerinizde hem de stüdyolarınızda yaptığınız kayıtlarınızda tercih edebileceğiniz bir ürünlerdir. Bu ürünün en önemli özelliği; müziği olduğu gibi, yani tüm kusurları ile sizlere aktarmasıdır. Bu sayede yapmış olduğunuz müzikte eksik olan kısımları daha net bir şekilde görebilir, gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Sesi renklendirmeden, flat şekilde bizlere sunan bu cihazlara gelin birlikte daha detaylı şekilde göz atalım.
Referans monitörler karşımıza aktif ve pasif olarak çıkar. Aktif referans monitörler; elektrik şebekesine bağlanarak, içerisinde yer alan güç kaynakları ile çalışır. Bünyesinde amfi sistemi barındırırlar. Elektrik ve ses sinyali ile beslemeniz yeterli olacaktır. Buna karşın pasif referans monitörler de ise elektrik şebekesi kullanılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bünyesinde güç yani elektrik şebekesini barındırmazlar. Yani ilave amplifikatör kullanımını zorunlu kılar. Kullanım durumu ve amacınıza göre iki türden birini tercih edebilirsiniz.
Sürekli karşılaştığımız; aktif referans monitör almak yerine, referans kulaklık tercih etsem aynı işlevi görür mü? sorusuna da bu yazımızda cevap verelim. Yaptığınız müziğin detaylarını daha iyi duymak istiyor ve daha hızlı müdahalede bulunmak istiyorsanız referans kulaklıklar belirli noktadan sonra sizi tatmin etmeyecektir. Referans monitörler de referans kulaklıklar da sesi renklendirmeden, olduğu gibi işitmenizi sağlarlar. Ancak yukarıda da belirtildiği üzere aynı verimi sağlayamazsınız. Daha profesyonel kayıtlar kapmaya başladığınızda, referans kulaklıklar yetersiz kalacak, tatmin sağlamayacaktır. Fiyatının daha pahalı olmasından dolayı kulaklık tercih edenlerin, ilerleyen zamanlarda referans monitörlere yöneldiğini söyleyebiliriz.
Peki ya aktif referans monitör seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle söz konusu ürünün kullanılacağı alan son derece önemlidir. Alan büyüklüğüne göre monitörün büyüklüğüne karar veririz. Örneğin; standart ölçülere sahip bir apartman dairesinde; maksimum 7 inç bir aktif referans monitör kullanmanızı tavsiye ederiz. Büyüklük arttıkça ses kalitesi ve basslar daha iyi olacaktır. Ancak burada önemli olan referans monitörünün büyüklüğü değil, kullanım amacınız ve kullanılacak alanın boyutudur.
Tüm bu bilgiler ışında, gelin birlikte 2021 yılının en çok tercih edilen aktif referans monitörlerine bakalım!
Presonus ERIS E3.5 Referans Monitör (çift)
Son derece ufak boyutu ile kolayca her yere sığabilen ve stüdyo kalitesinde bir ses sunan Eris E3.5 ile karşınızdayız. Ufak boyutuna karşın, 25 wattlık class ab power amplifikatörleri sayesinde oldukça tatmin edici bir ses sunar. Mobil cihazlarınız ile kullanabilmeniz adına, ön panelde 1/8" stereo aux girişi mevcuttur. 80 hz - 20 khz frekans aralığına sahiptir.
Yamaha HS7 Referans Monitörü ( Tek )
HS serisi ile karşımıza çıkan Yamaha’nın en çok tercih edilen modeli HS7 ile karşınızdayız. En doğru ve kesin referansı vermek için tasarlanan bu ürün yüksek çözünürlüklü bir yapıya sahiptir. Çift amplifikatörlü sürücülere ve 43hz-30khz frekans aralığına sahiptir.
Numark NWAVE 360 Hoparlör (ÇİFT)
İki adet olarak gelen Numark N-Wave 360, 3" woofer ile mavi led aydınlatmalı 1" tweeter yapıya sahiptir. Ev ortamında kullanım için son derece idealdir. 80 hz - 20 khz frekans aralığına sahiptir. Ön panel ses kontrolü sayesinde, dileğiniz zaman ayarlama yapabilirsiniz.
Genelec 8030C 5'' Referans Monitörü (ÇİFT)
Aktif iki yönlü 5" studio monitör, aktif çapraz filtrelere sahiptir. Çok yönlü montaj imkanı sunarak, tavan ve duvar için de kullanıma uygundur. ISS teknolojisi elektrik tasarrufu, aynı zamanda harika bir ses kalitesi sunar. 54 hz - 20 khz (± 2,0 db) frekans aralığına sahiptir.