Öncelikle DAW kelimesini açılımı Digital Audio Workstation olarak geçmektedir yani Türkçe olarak çevirmek gerekirse Dijital Ses İşleme Programları diyebiliriz. Aslında temel olarak kısaca Ses Kayıt Programı olarak adlandırabiliriz.
DAW programları kullanırken veya seçerken belirli bir kriterlere göre hareket edersek daha sağlıklı olacaktır. Günümüzde DAW programları artık hepsi bizi hedefimize götürmektedir ve kullanım kriterinize göre tamamen değişiklik göstererek seçimlerinizde etkili olabilir.
Günümüz kullanıcılar ve bizler için işlerin hızlıca halledilmesi, az maliyetli bir program olması, içerisinde belli başlı seslerle gelmesi, kolay kullanımı ve en önemlisi çalışılan proje sırasında yarı yolda bırakmaması. Bu saydıklarımız tamamen en ön planda tutulan kriter olması gerekmektedir.
İkinci kriter ise fiyat olarak söyleyebiliriz. Bu tip gibi programlar döviz cinsinden satışa sunulduğu için kullanıcılar aslında harcanılan paranın tam karşılığını almak isteyeceklerdir. İşte bu yüzden 2. kriter olarak fiyat diyebiliriz.
DAW programları ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Şimdilik ücretli programlardan gidecek olursak, örneğin yıllık olarak belli başlı güncellemeler yayınlayıp yine bu güncellemeleri ücretli satan programlar mevcut veya programın ücretini tek bir seferde ödeyip ömür boyu ücretsiz güncellemelere sahip olabilirsiniz. Belli başlı kriterleri belirledikten sonra dilerseniz ücretsiz programlara yönelebilirsiniz veya bütçenize uygun bir programı seçip ücretli bir program kullanabilirsiniz.
Diğer bir kriter ise kullandığınız bilgisayarın işletim sistemi. Windows, Linux veya MacOS üzerinde çalışabilirsiniz. Bazı DAW programları MacOS üzerinde çalışırken piyasa bulunan çoğu DAW programları Windows üzerinde rahatlıkla kullanılabilir.
Cubase
Cubase, Alman markası olan Steinberg firması tarafından geliştirilen ve müzik kayıt ve düzenleme işlemlerinde kullanılan bir DAW yazılımdır. Düzenli olarak güncelleme yayınlayarak dilerseniz programınızı yükselterek geliştirmelerden yararlanabilirsiniz
Studio One
PreSonus tarafından geliştirilen ve müzik kayıt ve düzenleme işlemlerinde kullanılan bir programdır. Tıpkı Cubase gibi düzenli olarak güncelleme yayınlayarak dilerseniz programı yükselterek geliştirmelerden faydalanabilirsiniz.
Logic Pro X (Sadece Mac OS)
Apple tarafında macOS platformu için geliştirilen bir DAW yazılımdır. Yazılımı bir kez satın aldığınızda ömür boyu ücretsiz güncellemelerden faydalanabilirsiniz.
Pro Tools
Pro Tools, başlangıcında Digidesign, şu anda ise Avid Technology tarafından üretilen bir programdır. Ses kayıt, miks ve prodüksiyon sistemi için son derece uygundur. Cubase ve Studio One gibi yıllık güncellemeler yayınlayarak satın almanız dahilinde gerekli geliştirmelerden yararlanabilirsiniz.
FL Studio
FL Studio, resmi adıyla FruityLoops, Belçikalı müzik şirketi Image-Line Software tarafından geliştirilen bir dijital müzik yazılımıdır. Tıpkı Logic Pro X gibi bir kez satın aldığınızda ömür boyu ücretsiz güncellemelerden yararlanabilirsiniz
Reaper
Reaper, Cockos tarafından oluşturulan bir DAW yazılımıdır. Göze çarpan en büyük özelliği ise ücretsiz olmasıdır. Programı her açtığınızda sizi ekranda 5 saniye bekleten “Satın Al” kısmı olacaktır fakat bu durumu “hala denemek istiyorum” diyerek geçebilirsiniz.
Garageband (Sadece Mac OS)
Apple tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için kullanılabilen bir DAW programı diyebiliriz. Yine en büyük özelliği tıpıkı Reaper gibi ücretsiz olmasıdır.