Directionality veya “Yönlülük” mikrofonların farklı açılarda ki ses kaynaklarından gelen sese olan duyarlılıkların temsil eder. Bazı mikrofonların görünüşleri veya türleri aynı olsa da sesin geldiği yöne bağlı olarak ses kaynağından gelen sesi ne kadar hassas bir biçimde algıladıkları mikrofonların polar pattern’lerine bağlıdır.
Polar pattern, mikrofonun üç boyutlu düzlemde açısal olarak algı hassasiyetinin grafiksel veya terimsel tanımıdır. Mikrofon polar pattern’leri aralarında geçişken olmak üzere üç kategoride incelenir.
Bunlar Uni, Bi ve Omni olarak adlandırılır.
Uni tek anlamına gelmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere tek taraftan ses alma eğilimindedir. En çok mikrofonun ön tarafından gelen sesleri algılarlar. Yanlardan gelen seslere omni ye göre daha az, arkadan gelen seslere ise çok daha az hassastırlar.
Unidirectional mikrofonlar kapsüllerinin arka tarafından gelen seslere hassas olmadıkları için feedback oluşumuna karşın veya konserlerde seyirci seslerini hoparlörlere göndermemek için yüksek sesli kullanım alanlarında tercih edilir.
Unidirectional mikrofonlar kendi içerisinde üç ayrı türe ayrılırlar: Bunlar Cardioid, Supercardioid ve Hypercardioid’dir.
Tek bir açıdan gelen sesi algılama konusunda diğer polar pattern türlerine sahip mikrofonlara oranla daha kullanışlı olduğu için mikrofonlar arasında en çok tercih edilen polar pattern’dir. Kalp şeklinde bir alandan gelen sesleri algıladığı için cardioid (kalp) olarak adlandırılmıştır.
Bir Cardioid mikrofonun polar pattern’i:
Geniş bir ters kalp şeklinde gösterilen çizgiler ses kaynağından gelen sesi mikrofonun hangi tarafının ne kadar şiddetle algılayacağın göstermektedir.
(0° olarak gösterilen açı mikrofonun en hassas olduğu noktadır)
Cardioid Polar Pattern’e sahip bazı mikrofonlar:
https://www.sescibaba.com/c-1-condenser-studyo-mikrofonu
https://www.sescibaba.com/tlm-103-studio-set
Bir Supercardioid mikrofonun polar pattern’i:
Görselde de görüldüğü üzere Cardioid mikrofonlar kapsüllerinin arka tarafından gelen sesleri algılayamaz iken Supercardioid mikrofonlar kapsüllerinin arka tarafından gelen seslere de duyarlıdırlar.
https://www.sescibaba.com/e-945-dinamik-kablolu-mikrofon
https://www.sescibaba.com/mkh-416-p48u3-tube-line-mikrofon
Bir Hypercardioid mikrofonun polar pattern’i:
https://www.sescibaba.com/km-185-condenser-enstruman-mikrafonu
Bir Hypercardioid mikrofonun ve Supercardioid mikrofonun polar pattern’lerini karşılaştırdığımızda mikrofonun 180* arkasında kalan alanın Supercardioid’e oranla daha geniş bir açıya sahip olduğunu görebilirsiniz.
Yani bir Hypercardioid mikrofon Supercardioid mikrofona oranla mikrofonun arkasından gelen seslere daha duyarlıdır.
“Bi” iki veya çift anlamına gelmektedir.
Bidirectional polar pattern’e sahip mikrofonlar sekiz şekline benzediği için “Figure Of 8” olarak da adlandırılır. Mikrofon kapsülünün önünden ve arkasından gelen seslere eşit derecede duyarlıdırlar.
Omnidirectional Mikrofon
“Omni” tüm veya hepsi anlamına gelmektedir.
Mikrofonun ön, arka ve yan taraflarından gelen tüm sesleri alır. Farklı konumlardaki ses kaynaklarından gelen sesleri kaydetmek için idealdir.
Bazı mikrofonlar içerisinde bulunan diyafram sayesinde polar pattern’ler arasında geçiş yapabilmenize olanak tanır.
Küçük bir switch sayesinde polar pattern’ler arasında geçiş yaparak aynı mikrofon ile birkaç farklı polar pattern kullanma imkanı sunar.