Günümüz teknolojisinin bizlere kazandırdığı en önemli şeylerin başında ses sistemleri ve ekipmanlar gelmektedir. Yıllar geçtikçe teknolojinin sağladığı imkanlar daha fazla geliştiği için geçmiş dönemlerde yapılması imkansız olan pek çok işlem ses mikseri sayesinde kolaylıkla ve oldukça çabucak yapılabiliyor.
Ses Mikseri Nedir?
Ses mikseri, bir ya da birden fazla ses sinyalini karıştırmaya yarayan ve ses sistemlerinde kontrol etmenize olanak sağlayan müzik ekipmanıdır. Ses mikserinin kullanımının en çok bilindiği alanların başında karaoke gelir. Karaoke sırasında CD’den verilen ses ile başka bir yerden gelen sesin sinyali birbiriyle karıştırılır ve böylelikle istenirse ses yüksekliğiniz ya da tonunuzla oynanabilir. Fakat bunun yanı sıra evinizde kurduğunuz bir stüdyoda ya da profesyonel anlamda stüdyo ortamında projenize bağlı olarak kanallar arasında bulunan ses tonlaması gibi ayarlamalar yaparak oldukça rahat bir şekilde kullanılabilir.
Ses Mikseri Ne İşe Yarar?
Ses mikserlerinin en çok kullanıldığı yerlerin başında profesyonel müzik stüdyoları geliyor. Bu stüdyolarda her gün onlarca hatta binlerce kayıt yapılabiliyor ve ses mühendisleri tarafından bu sesler belirli kurallara göre düzeltilerek mixing işlemi yapılıyor. İşte bütün bu düzeltmeleri yapmaya yarayan alet ses mikseridir. Örnek olarak bir vokal kaydında belli yerlerde duyduğumuz sesin alçalması ve yükselmesi gibi durumlar ses mikseri sayesinde kolaylıkla yapılır. Yine benzer şekilde konser, barlarda canlı müzik gibi yerlerde de ses sistemleri kurulurken bu ekipmanların olmazsa olmazlarının başında ses mikseri gelir. Çünkü canlı performanslarda özellikle hoparlör bağlantıları, mirofon ve enstrüman bağlantıları sayesinde her kanalı ayrı ayrı kontrol ederek canlı performans sırasında seslerin yüksekliğini, tonunun, tınısının vb. gibi ögelerin ayarlanmasında mutlaka ses mikserinden faydalanılır. Elbette sadece konser vb. gibi organizasyonlar sırasında değil; konferans, panel, çok fazla kişiyle yapılan toplantılar sırasında da ses mikserine ihtiyaç duyulur. Bu sayede konuşmacının sesinin nasıl ve ne şekilde çıktığı ayarlanabilirken, kendi aralarında konuşan konuşmacıların seslerinin izleyici tarafından duyulması da engellenebilir.