Yazımıza başlamadan önce günümüzde artık müzik yapmanın basit olduğunu ve her bireyin müzisyen olacağını belirtmek istiyoruz. Profesyonel anlamda kayıt yapacaksanız eğer olmazsa olmazlarından biri muhakkak bir ses kartı olacaktır. Peki ya nedir bu ses kartı? Ne işe yarar?
Temel olarak ele almak gerekirse ses kartı ses kayıt ve teknolojilerinde ses ile ilgili işlevleri yerine getiren dahili veya harici donanımlardır. Kayıtlarınız sırasında sesleri işleyerek dijital bir hale dönüştürüp kayıt programlarınıza aktarmanıza olanak sağlamaktadır. Bu sayede sesi izleyebilir veya dinleyebiliriz gerekli müdahalelerde bulunarak en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.
Dahili Ses Kartı: Kısaca özet geçmek gerekirse bilgisayarlarımız içerisinde bulunan anakarta entegre edilmiş olan ses işlemcisidir. Doğal olarak harici bir ses kartı performansı beklemeyerek ve sadece basit ses iletimi sağlayan donanımdır.
Harici Ses Kartı: İyi bir kayıt elde etmek istiyorsak eğer, açıkçası harici bir ses kartı almanız gerekmektedir. Temel olarak günümüzde 3 tip ses kartı bulunmaktadır bunlar sırası ile USB ses kartı, Firewire ses kartı ve Thunderbolt ses kartı olarak ayrılmaktadır. Aralarındaki fark ise isimlerinden anlaşılabileceği üzere farklı bağlantı noktaları sunarak kullanıcının tercihine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Günümüzde kolay erişilebilirlik ve yoğunlukla tercih edilmesi nedeniyle USB Ses Kartı ön plana çıkmaktadır.
USB Ses Kartı: Günümüzde çoğu kullanıcı tarafından tercih edilen ve her bütçeye uygun olarak alabileceğiniz bir ses kartıdır. Ayrıca kullandığımız her bilgisayarda USB portu bulunduğundan dolayı bağlantısı gayet kolay olan ses kartı türüdür.
Firewire Ses Kartı: Genellikle MacOS tabanlı işletim sistemleri yani Apple cihazlar için kullanılmak üzere tasarlanmış bir bağlantı türüdür.
Thunderbolt Ses Kartı: Tıpkı Firewire ses kartında olduğu gibi Thunderbolt bağlantı noktası çoğu MacOS tabanlı yani Apple cihazlara bağlayabileceğimiz türdür. Firewire ile arasında bulunan farka gelecek olursak hız farkı olarak nitelendirebiliriz. Özellikle Thunderbolt yapısı geliştikçe Firewire gözden uzaklaşmaya ve kullanılmamaya başladı.
Kullandığınız ses kartına bağlı olarak belli başlı girişler ve çıkışlar mevcuttur. En temel olarak enstrüman, mikrofon, kulaklık ve monitör hoparlörleriniz için bağlantı noktaları mevcuttur. Bu bağlantı noktalarının ne işe yaradığına gelecek olursak eğer;
Midi Bağlantı Noktası: Herhangi bir midi bağlantı noktasına sahip enstrümanlarımızı ses katı üzerinden bulunan gerekli yere bağlantı yaparak DAW programımızın içerisinde bulunan sesleri iletmeyi sağlayan bağlantı noktasıdır.
Line Bağlantı Noktası: Günümüzde artık çoğu usb ses kartlarına baktığımızda genellikle ön yüzünde bulunan bağlantı noktaları hem mikrofonunuz için hem de enstrümanınız için tasarlanmış bir bağlantı noktasıdır. İkisini bir arada kullanabildiğimizden dolayı ‘’kombo’’ giriş olarak adlandırılmaktadır ve bu sayede sağlıklı bir kayıt elde edebilirsiniz.
+48 Güç Seçeneği: Özellikle vokal kayıtlarınızda eğer Condenser yapıda bir mikrofon kullanıyorsanız bu güç seçeneğini aktif hale getirip ses elde edebilirsiniz. USB ses kartı başta olmak farklı yapıda olan diğer tüm ses kartlarında olan bir özelliktir.
Kulaklık Bağlantı Noktası: Kullandığınız herhangi bir stüdyo kulaklığınızı bu bağlantı noktasına takarak kayıtlarınızı ve ilettiğiniz ses dinleyerek projenize müdahale edebilirsiniz.
Hoparlör Bağlantı Noktası: Kullanmakta olduğunuz veya kullanacağınız bir referans stüdyo monitörü için gerekli olan bağlantı noktasıdır. Bu sayede sesi sadece kulaklıktan değil aynı zamanda monitör hoparlörünüzden sesi dinlemiş olursunuz.
Genel olarak ses kartları hakkında bilmeniz gereken detayları ve bilgileri sizinle paylaşmış bulunmaktayız. Tercihinize göre belli kriterleri göz önünde bulundurarak ses kartı seçiminizi yapabilirsiniz.