Ses kayıt cihazlarının ana mantığı cihaza bağlı bir mikrofon veya cihazın kendi mikrofonu ile analog ses dalgalarını yakalayıp dijital ses sinyaline dönüştürüp depolamaktır. Bu cihazlar farklı türlere ve farklı kullanım amaçlarına sahiptirler. Genellikle taşınabilir ve kullanımı kolay olan cihazlardır.
Ses kayıt cihazları, dijital veya analog olarak ses kaydedebilirler. Dijital Ses Kaydediciler, genellikle dahili bellek veya harici bir hafıza kartı kullanarak dijital olarak ses kaydeder ve taşınabilir, hafif ve kullanımı kolay cihazlar olarak karşımıza çıkarlar. Analog ses kaydediciler ise manyetik bant veya kaset kullanarak analog olarak ses kaydederler, büyük ve taşınması zor cihazlardır ve genellikle profesyonel stüdyolarda bulunur. Ses dalgalarının kayıt edildiği bantların maliyetlerinden ve kayıt işleminin dijital Ses Kayıt Cihazlarına oranla daha zahmetli olmasından kaynaklı günümüzde çok yaygın olarak kullanılmamaktadırlar.
Ses Kayıt Cihazlarının kullanımları türlerine ve çalışma prensiplerine göre değişim gösterebilmektedir.
Dijital Ses Kaydedicilerde, cihazın şarj edilmesi veya pillerinin takılması gerekebilir. Analog cihazlarda ise, manyetik bant ve kaset takılması gerekebilir.
Kayıt almak istediğiniz sese ve zevkinize göre Ses Kayıt Cihazınızın ayarlarını yapmanız oldukça önemlidir. Alacağınız ses kaydına göre kayıt süresi, ses kalitesi ve ses düzeyi kontrolü gibi ayarların yapılması alacağınız kaydın daha kaliteli olmasını ve prodüksiyon aşamasında daha kaliteli bir ses ile çalışmanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Taşınabilir Ses Kayıt Cihazlarının çoğunda bir SD kart soketi bulunur ve bu soket sayesinde SD kartınızda kayıt ettiğiniz sesleri depolayabilir ve sonradan kullanabilirsiniz.
Ses kartı veya USB mikserlerde dahili bir depolama seçeneği bulunmadığından dolayı ses kaydı almanız için bir bilgisayara ihtiyaç duyacaksınızdır.
Ses Kayıt Cihazları kendi içerisinde özelliklerine göre birkaç farklı türlere ayrılmıştır.
Bunlar:
Dijital Kaydediciler
Analog Ses Kaydediciler
Telefondan Kaydediciler
Bilgisayar Kaydediciler
Mikrofonlar ve Video Kameralar
olarak ayrılırlar.
Günümüzde Ses Kayıt Cihazları Toplantılar, konferanslar, röportajlar, eğitim ve müzik kayıtları gibi alanlarda kullanılabilirler.
İş toplantıları, konferanslar, eğitim seminerleri ve diğer benzer etkinlikler, ses kaydedicilerle kaydedilebilir. Bu şekilde, toplantı veya konferans sırasında söylenenleri daha sonra tekrar dinleyip notlarınızı tamamlayabilirsiniz.
Gazeteciler ve Araştırmacılar, röportajları kaydetmek için de ses kaydı alan ekipmanlar kullanılır. Bu cihazlar, röportajların tam olarak anlaşılması konusunda yardımcı olur ve bilgi doğrudan aktarılabilir bir hale getirir.
Ses Kayıt Cihazlarının en çok kullanıldığı sektör sizin de tahmin edebileceğiniz üzere müzik sektörüdür. Sanatçılar ve müzisyenler stüdyoda enstrüman veya vokal kaydı alabilmek için Ses Kayıt Cihazlarını kullanırlar. Kayıt türüne veya yerine göre büyük ve çok kanallı analog mikserler veya cebe sığabilecek boyutta tek kanallı ses kartları tercih edilebilir.
Ses Kayıt Cihazı Alırken en çok dikkat edilmesi gereken konu sizin ihtiyaçlarınızı sonuna kadar karşılayacak bir cihaz seçmenizdir.
Eğer Field Recording yani “Saha Kayıtları” yapıyor iseniz Tascam DR-40X gibi bir el kayıt cihazını tercih etmeniz en mantıklısı olacaktır.
Müzik prodüksiyon veya stüdyo kayıt gibi konular ile ilgileniyor iseniz çaldığınız enstrümana veya almak istediğiniz ses kaydı kalitesine göre bütçenize uygun Behringer UMC22 gibi veya daha üst düzey kayıt yapma olanağına sahip olan Universal Audio Apollo Twin X QUAD Thunderbolt gibi bir ses kartı veya yine bütçenize uygun Behringer QX1002USB gibi bir mikser veya daha yüksek kanallı Behringer X32 gibi bir mikser tercihinde bulunabilirsiniz.
Yukarıda da söylediğim gibi, ekipman tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör alacağınız ekipmanın ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığıdır.
Eğer profesyonel kalitede bir ses kaydı almak istiyor iseniz bütçenizi Apollo Twin X QUAD gibi bir ses kartından yana kullanmanız kayıt edeceğiniz sesin kalitesi açısından en doğrusu olacaktır.
Eğer davul kaydı gibi yüksek kanallı akustik kayıtlar alıyor iseniz ihtiyaçlarınızı karşılayacak sayıda kanala sahip bir mikser edinmeniz en doğrusu olacaktır. Zevkinize ve ihtiyaçlarınıza göre mikser tercihinizi efektli veya efektsiz olarak tercih edebilirsiniz.
Günlük yaşam akışınızda duyduğunuz sesleri stüdyo kalitesinde kayıt edebileceğiniz veya röportaj gibi işlerde kullanabileceğiniz bir cihaz arıyor iseniz Tascam DR-40X veya Zoom H6 gibi bir cihaz edinebilirsiniz.