Bu haftaki blog yazımızda vokal kayıtlarınızda kaliteyi üst düzeye taşıyarak kayıtlarınızda daha iyi bir performans elde etmenizi sağlayacak belli başlı önerilerde bulunacağız.
Öncelikle Vokalist kelimesinin anlamını açıklayarak başlayalım. Genel anlam çerçevesine bakacak olursak eğer, enstrümanlarla oluşturulan şarkının üstüne ses ekleyerek kelimelerle şarkıya uygun bir şekilde eşlik eden kişiye vokalist denir. Vokal kayıtlarınızda daha başarılı olmanız için iyi bir mikrofona sahip olmanız gerekmektedir. Bu durum kayıtlarınız açısından daha canlı ve sıcak tonlarda ses elde etmenize olanak sağlayacaktır.
Esas konumuza gelecek olursak eğer, vokal kayıtlarınızda size bahsettiğimiz önerileri doğru bir şekilde uyguladığınız zaman her şeyin çok daha verimli ve kolay olduğunu göreceksiniz. Yalnız unutmamanız gereken en önemli nokta şarkıyı söyleyen kişinin yani vokalistin performansı olacaktır. Temel tekniklere dikkat edip duyguyu iyi bir şekilde yansıtabiliyorsa çok ufak teknik konulara da dikkat edilmesiyle verimin daha da arttığını göreceksiniz.
Oda Akustiği:
Kayıtlarınız sırasında bulunduğunuz ortamın akustik tasarımı en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Evinizde ya da stüdyolarda genellikle cardioid yapıda mikrofonlar kullanılmaktadır. Bu mikrofonların en önemli avantajı mikrofonun ön tarafından ses almasıdır. Yani arka tarafından ses almadığı için sokaktan geçen arabanın sesi veya farklı gürültüleri almaz ve böylelikle ses kirliliğine neden olmaz. Daha sonrasında kayıt yapığınız odanın içerisinde en gürültülü yeri tespit edip mümkün olduğunca o noktadan uzaklaşıp en sessiz yerde kayıt almanız oldukça sağlıklı olacaktır. Örnek verecek olursak pencere tarafından aşırı bir ses geliyorsa mikrofonun arka tarafını pencereye çevirerek bu istenmeyen seslerden kurtulabiliriz. Diğer bir şey ise genellikle kayıt yaptığımız sırada ön tarafımızda bulunan izolasyona dikkat ederiz. Aslında doğru olan bu tekniğe ek olarak vokal sırasında sesin çarpmasından dolayı arka tarafımıza sekip tekrar gelmesi sonucunda mikrofonda oluşacak can sıkıcı seslere neden olacaktır. Bunun için her ne kadar ön taraf önemli ise odanın arka tarafı da oldukça önemlidir.
Mikrofon Mesafesi:
Cardioid mikrofonlardan gidecek olursak eğer bu tip mikrofonlarda en önemli unsurlardan biri mikrofon mesafesi olacaktır. Siz ne kadar mikrofona yakın bir şekilde kayıt yaparsanız o derece bas frekanslarda tepkime olacak ve böylece kayıtlarınıza renk katabileceksiniz. Mikrofondan uzaklaştıkça bas frekanslarda tepkime azaldığından dolayı elde ettiğiniz kayıt kötü bir kayıt olmayacaktır fakat istediğiniz sıcak tonları elde edemeyebilirsiniz. Bu yakın mesafe tavsiyesi ile seslendirme gibi işlerde oldukça kaliteli bir kayıt elde edebilirsiniz.
Mikrofon Kablosu:
Son olarak bu noktaya değinecek olursak çoğu kişi mikrofona fazla para verip kablo konusunda biraz ucuza kaçabiliyor. Yapılan bu uygulama verimin düşmesine neden olabilir. Ses kartından mikrofona uzanan kablonun kalitesi sizin alacağınız kayıtlarda dip ses faktörüne neden olabilir, çok düşük olsa bile gecikme yaratabilir ve sıcak tonlarda ses elde edemeyebilirsiniz. Bu faktörler kayıtlarınızı negatif yönde etkileyeceği için aslında mikrofon kadar kablo kalitelisine de özen gösterilerek kablo alınması tavsiyemiz arasında yer almaktadır.