Günümüzde artık herkesin hobi veya kar amacı gütmek için belli başlı mecralarda videolar çekilebilir veya yayın yapabilir. Bunlardan önde gelen platformlar şüphesiz YouTube ve Twitch olarak diyebiliriz. Tabi yayın yapmak için belli başlı donanımlara ve ekipmanlara gerek duyulmaktadır. Bu yazımızda ekipmanlardan en önemlisi olan mikrofonlara değineceğiz aslında. Canlı yayın yapabilmenize olanak tanıyacak yayın mikrofonu tavsiyesinde bulunmak için bu yazıyı hazırlıyoruz.
Bir yayın mikrofonu için önemli olan kriter her şeyde olduğu gibi bütçe meselesi diyebiliriz. Aslında seçeceğiniz condenser yapıda mikrofon çok rahat bir şekilde yayın mikrofonu olarak kullanılabilir. Çünkü ses iletimi bakımında oldukça başarılı olan bu tip gibi mikrofonlar yayıncılar tarafından kullanılmakta ve yayın mikrofonu tavsiyesi olarak ele alabilirsiniz. Seçeceğiniz yayın mikrofonu dilerseniz USB dilerseniz XLR yapıda bir mikrofon tercihinde bulunabilirsiniz. Eğer USB yapıda bir yayın mikrofonu seçeneğini kullanacak olursanız condenser yapıda mikrofonlar bulunmaktadır. Bu sayede direkt bilgisayarınızın USB portunu kullanarak ses iletimi sağlayarak ek bir kabloya vb. şeylere ihtiyaç duymadan yayın yapabilirsiniz. XLR yapıda bir mikrofon kullanacaksanız eğer bunun için kablo ve ses kartına gerek duyarak bilgisayarınıza bağlantı yapabilirsiniz. Tabi not olarak eklemek isteriz ses kartlı bir sistem sesi işleme konusunda daha başarılı olduğu için dolayısıyla yayınlarda sesiniz daha net ve daha pürüzsüz iletebilirsiniz.
Yayın mikrofonu tavsiyesi olarak listeleme şeklinde aşağıda görebilirsiniz
Bu model özelliklere yeni başlayanlar için ve dar bütçeye sahip olan kullanıcılar için oldukça iyi bir mikrofon diyebiliriz. Giriş ve orta seviye bandında bulunan bu mikrofon ile bilgisayarınıza direkt usb yolu üzerinden bağlantı kurabilir ve yayın mikrofonu olarak kullanabilirsiniz.
Geçtiğimiz aylarda çıkışını sağlayan Marantz markasına ait olan bu mikrofon diğer bir USB yapıda olan yayın mikrofonu tavsiyesi olarak ele alabilirsiniz. Umpire, özellikle direkt olarak yayın mikrofonu olarak taşlanmış olup doğrudan yayın yapan insanları hedef alan bir modeldir. Orta segmentte bulunan bu mikrofon sayesinde yayınlarınızın kalitesini arttırabilirsiniz.
3- RODE NT-USB
Dünya çapında kalitesini kanıtlamış ve profesyonel anlamda oldukça sağlam bir iş çıkaran bu marka NT-USB modeli ile yayıncıların genellikle tercih ettiği yayın mikrofonu olarak yer almaktadır. Canlı yayınlarınızın kalitesini üst seviyelere çıkarmak isterseniz eğer direkt olarak tavsiye edebileceğimiz bir yayın mikrofonudur.
Özellikle uygun fiyatlı yayın mikrofonu olması ile karşımıza çıkan bu mikrofon karakter yapısı olarak C-1U ürünü ile eş diyebiliriz. Farkına gelecek olursak eğer USB yapılı olmayıp XLR yapıda kablo ile ses kartına bağlantı yaparak ses iletimi yapılabilir olmasıdır.
yayın mikrofonu olarak farklı bir condenser yapıda olan B-1 modeli özellikle fiyat ve performans açısından ön plana çıkan bir üründür. C-1 modeline göre daha geniş bir diyaframa sahip olması nedeniyle daha sıcak tonlarda ses iletimi sağlayıp yayınlarınızın kalitesini arttırabilirsiniz. XLR yapısı ile ses kartına ihtiyaç duyarak bilgisayarınıza bağlantı yapabilir ve daha pürüzsüz bir şekilde ses iletimi sağlayabilirsiniz.
3- RODE NT2-A
RODE markasına ait olan bu mikrofon açıkçası ses kalitesi olarak üst seviye bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Markanın kendini kanıtlamış gücü sayesinde kullanıcılar tarafından oldukça yoğun bir şekilde tercih edilenler arasında boy göstermektedir. İçerisinden çıkan pop filtre sayesinde yayınlarınız sırasında ‘’p,ç,t ve k’’ gibi sesleri emerek yayın sırasında daha yumuşak tonlarda ses iletimi sağlayabilir. XLR yapısı ile bilgisayarınıza doğrudan bağlantı şansı bulunmamakla beraber ses kartınıza bağlayarak yayın mikrofonu olarak kullanabilirsiniz.
Listemizde belirtilen giriş, orta ve üst seviyelerde bulunan USB ve XLR yapılı ürünlerden birini seçerek yayın mikrofonu olarak kullanabilir ve yayınlarınızı oldukça kaliteli bir hale getirebilirsiniz.