Reverb, sesin yankılanma etkisiyle çevrede yayılmasıdır. Bu ses efekti, müzik ve ses prodüksiyonunda kullanılan birçok farklı reverb türüyle elde edilebilir. Her bir reverb türü, farklı bir atmosferik etki oluşturur ve seslerin çevrede nasıl yankılandığına dair farklı karakteristiklere sahiptir. İşte en yaygın reverb türlerinden bazıları:
Müzik prodüksiyonunda, kayıt sürecinden miksaja kadar birçok aşamada ses sinyallerinin kontrol altında tutulması ve şekillendirilmesi önemlidir. Bu noktada, kompresörler güçlü bir araç olarak karşımıza çıkar. Kompresörler, ses sinyallerini düzeltmek, kontrol etmek veya istenen efektleri eklemek için kullanılan cihazlardır. Müzikte kullanılan farklı kompresör türlerine bir göz atalım:
Dünyanın en gereksiz hali gelir belki de ruhu doyurmaya çalışmak çoğu insan için, fakat bu his hiç bir zaman engelleyemediğimiz bir dürtüdür bizlere. Hayat gailesi, materyal dünya, yaşadığımız tüm zorlukların çıkış yolu; belki de en temel ihtiyaçlardan biridir sanat. Tüm sıkıntılarımızın arasında sanata sığınmamızın yegane sebebi budur belki de; o bastıramadığımız yaratma arzusu.
Stüdyo kulaklıkları, müzik üretiminde ve kaydında kullanılan en önemli araçlardan biridir. Bu blog yazımızda, stüdyo kulaklıklarının ne olduğunu, neden önemli olduklarını ve hangi özelliklere sahip olmaları gerektiğini inceleyeceğiz.
Polar pattern, mikrofonun üç boyutlu düzlemde açısal olarak algı hassasiyetinin grafiksel veya terimsel tanımıdır. Mikrofon polar pattern’leri aralarında geçişken olmak üzere üç kategoride incelenir.
Ses mühendisi içerisinde sesin bulunduğu birçok alanda, ses kayıt ve düzenleme işlemlerini yapan kişidir. Ses mühendislerinin işi kaydedilen seslerin kalitesini artırmak ve dinleyicilere daha iyi bir ses deneyimi sunmaktır.
Ses Kayıt Cihazı Nedir ve Nasıl Kullanılır? Ses kayıt teknolojileri zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe daha da gelişmiş ve cebimize sığacak kadar küçük cihazlar ile profesyonel ses kayıtları alabilmemize olanak sağlamıştır. Günlük hayatımızda duyduğumuz sesleri kendi müziğimizde veya projelerimizde kullanmak üzere kaydetmek artık çok kolay. Bir miksere veya ses kartına sahip olmadan, ister yanımızdan ayırmadığımız cep telefonlarımız ile ister profesyonel kayıtlar alabilen taşınabilir ses kaydedici cihazlar ile kaliteli ses kayıtları alabilir duruma geldik. Her gün kullandığımız araçların ses kayıt özellikleri ve mikrofonlarının teknolojileri o kadar gelişti ki bir çok ünlü müzisyen parçalarında telefonlarından kayıt ettikleri sesleri dahi kullanıyor.
Türkiye'de müzik endüstrisi oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Müzik endüstrisi genellikle üç ana bileşenden oluşur: müzisyenler, yapımcılar ve müzik şirketleri. Müzisyenler, müziklerini kaydedip piyasaya sürmek için yapımcılarla çalışırken, müzik şirketleri de müzisyenleri tanıtmak ve müziklerini yaymak için çaba sarf ederler. Türkiye'de müzik yapmak, hem oldukça keyifli hem de hayli zorlu bir süreçtir. Müzik endüstrisindeki başarı, her zaman olduğu gibi, yetenekli ve çalışkan müzisyenlerin kişisel azim ve çabalarına dayalıdır.
DJ’lik, hayatlarında müziğe özel bir yer açanlar için çekici bir kariyer fırsatı olmaya devam ediyor. Gerçekten de kendi yorumunuzu kattığınız hit parçalar ile kalabalıkları eğlendirmek oldukça güzel bir his olabilir. Bu yolda ilerlemeye kararlıysanız başarılı bir DJ olmak için işe sağlam adımlarla başlamalısınız. DJ olmak istiyor ve bu işi çok iyi yapabileceğinizi düşünmenize rağmen nereden, nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Dilerseniz DJ’lik kariyerinize atacağınız ilk adımda nasıl bir yol izleyebileceğinize ve hangi cihazlara ihtiyacınız olabileceğine birlikte göz atalım.
Yazımızda sizin için yaşadığı dönemde müzik tarihinde iz bırakan kadın müzisyenleri anlattık. Keyifli okumalar dileriz.